Your browser does not support JavaScript! Razowe wrapy z młodymi ziemniakami w curry z groszkiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • Groszek Bonduelle Porcja na Raz (2×106 ml)

  • 350 g młodych ziemniaków

  • 50 g cebuli

  • 50 g czerwonej cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • 30 g rukoli

  • 5 g żółtej pasty curry

  • 120 g mąki razowej pszennej

  • 30 ml jogurtu naturalnego

  • 30 ml musztardy pełnoziarnistej

  • 80 ml wody

  • 1/2 cytryny

  • 50 ml oliwy

  • sól, pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)


Przygotowanie

1

Razowe wrapy z młodymi ziemniakami w curry z groszkiem - Krok 1

Do mąki dodajemy jogurt naturalny, 1/4 łyżeczki soli i zagniatając ciasto dolewamy stopniowo wodę do uzyskania elastycznego ciasta o konsystencji ciasta pierogowego. Na koniec dodajemy łyżkę oliwy i ponownie zagniatamy.

2

Razowe wrapy z młodymi ziemniakami w curry z groszkiem - Krok 2

Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy cienko okrągłe placki. Na suchej rozgrzanej patelni pieczemy placki. Po upieczeniu przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały.

3

Razowe wrapy z młodymi ziemniakami w curry z groszkiem - Krok 3

Ziemniaki myjemy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno.

4

Razowe wrapy z młodymi ziemniakami w curry z groszkiem - Krok 4

Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, przyprawę curry i czosnek. Po chwili dodajemy ziemniaki i podsmażamy. Gdy zaczną mięknąć, dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy groszek i musztardę pełnoziarnistą. Mieszamy.

5

Razowe wrapy z młodymi ziemniakami w curry z groszkiem - Krok 5

Na razowe placki wykładamy rukolę, ziemniaki i posypujemy cebulką. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy.

:)

Razowe wrapy z młodymi ziemniakami w curry z groszkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu