Do mąki dodajemy jogurt naturalny, 1/4 łyżeczki soli i zagniatając ciasto dolewamy stopniowo wodę do uzyskania elastycznego ciasta o konsystencji ciasta pierogowego. Na koniec dodajemy łyżkę oliwy i ponownie zagniatamy.
Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy cienko okrągłe placki. Na suchej rozgrzanej patelni pieczemy placki. Po upieczeniu przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały.
Ziemniaki myjemy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, przyprawę curry i czosnek. Po chwili dodajemy ziemniaki i podsmażamy. Gdy zaczną mięknąć, dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy groszek i musztardę pełnoziarnistą. Mieszamy.
Na razowe placki wykładamy rukolę, ziemniaki i posypujemy cebulką. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy.
Napisz komentarz