
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chili i czosnek, smażymy przez 4-5 minut.
Dodajemy odsączoną kukurydzę, mieszankę przypraw chaat masala i odrobinę soli do smaku. Mieszamy i podgrzewamy przez 3-4 minuty, aż kukurydza oblepi się przyprawami.
Masalę nakładamy do miseczek i podajemy.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej