Your browser does not support JavaScript! Risotto z kurczakiem, kukurydzą i groszkiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Risotto z kurczakiem, kukurydzą i groszkiem - Krok 1

Obrać cebulę i czosnek. Drobno posiekać. Filet opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.Wyjąć kukurydzę z puszki i osączyć na sicie. Zagotować bulion.

2

Risotto z kurczakiem, kukurydzą i groszkiem - Krok 2

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać ryż i dokładnie go obsmażyć.

3

Risotto z kurczakiem, kukurydzą i groszkiem - Krok 3

Wlewać po pół szklanki gorącego bulionu i gotować na małym ogniu bez przykrycia 20-25 minut w zależności od gatunku użytego ryżu. Kolejną porcję bulionu dodawać dopiero, gdy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta. Razem z ostatnią porcją bulionu dodać kukurydzę i groszek.

4

Risotto z kurczakiem, kukurydzą i groszkiem - Krok 4

Odstawić z ognia. Dodać masło i wymieszać. Przełożyć do miseczek, udekorować natką pietruszki i podawać.

:)

Risotto z kurczakiem, kukurydzą i groszkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Warzecha

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu