
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kurczaka kroimy na kawałki. Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę posiekanego oregano, łyżkę oliwy, sól oraz pieprz. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Pomidory kroimy na cząstki, ogórki na plasterki, a cebulę w cienkie piórka.
Kurczaka smażymy krótko na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron.
W salaterce mieszamy pokrojone warzywa z kurczakiem, oliwkami oraz osączoną z zalewy i przepłukaną fasolką. Polewamy oliwą i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Posypujemy pokruszoną fetą.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej