Składniki

Składniki:

Składniki na dressing:

  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku (5g),
  • 50 ml oliwy,
  • 15 ml octu jabłkowego,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Poznaj tureckie meze pełne zdrowego białka i zaskakujące połączeniem delikatnej białej fasoli, kwaśnej cytryny lub sumaku oraz lekko ostrej surowej cebuli. Przygotuj z nami piyaz, czyli sałatkę fasolową, która sprawdzi się zarówno jako przekąska, przystawka, jak i lżejsze, wegetariańskie danie główne.

Przygotowanie

Zalewanie wodą cebuli pokrojonej w piórka.

Krok 1. Cebulę kroimy w piórka, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 5-10 minut, a następnie odcedzamy.

Krojenie pomidorów w półplasterki.

Krok 2. Jajka kroimy w ćwiartki, pomidory w półplasterki, fasolę z puszki przepłukujemy wodą.

Mieszanie w misce fasoli z warzywami i pietruszką.

Krok 3. W misce mieszamy fasolę z warzywami i pietruszką.

Dodawanie dressingu do sałatki.

Krok 4. Mieszamy składniki dressingu i dodajemy do sałatki. Na koniec układamy jajka.

Dodawanie jajek do tureckiej sałatki fasolowej Piyaz

•ᴗ• Turecka sałatka fasolowa piyaz - gotowe danie
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20białej%20fasoli%20cannellini%20firmy%20Bonduelle.

Biała Fasola Cannellini Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Biała Fasola Cannellini „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zup, past, w daniach wegetariańskich i wegańskich.

Turecka sałatka fasolowa Piyaz

 Piyaz to turecka sałatka z fasolą i jajkiem popularna również w kuchni perskiej i kurdyjskiej. Podaje się ją jako przekąskę, czyli tzw. meze serwowane przed głównym daniem. Głównym składnikiem jest biała fasola – gotowana, ewentualnie z puszki, która stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka i może zastępować mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

W klasycznym przepisie za smak odpowiadają też: surowa cebula (to od niej ta sałatka fasolowa wzięła swoją nazwę), pietruszka oraz przyprawa typowa dla kuchni tego regionu – sumak. Nadaje on lekko kwaśny smak, dlatego można zastąpić go sokiem z cytryny lub octem.

Ciekawą wersję serwuje się w tureckiej prowincji Antalya, gdzie do sałatki z fasolą dodaje się sos tarator z dodatkiem sezamowego tahini. Istnieją również warianty z ciecierzycą lub zieloną soczewicą.

Sprawdź, jakie właściwości odżywcze ma fasola>>>

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka z komosą ryżową i warzywami

Sałatka z komosą ryżową, kukurydzą i warzywami

Komosa ryżowa z ciecierzycą i fasolą z granatem, pomarańczą i ziołami

Komosa ryżowa z ciecierzycą i fasolą z granatem, pomarańczą i ziołami

Sałatka wiosenna - gotowe danie

Sałatka wiosenna z ciecierzycą i kukurydzą

Zobacz więcej takich przepisów