Krok 1. Cebulę kroimy w piórka, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 5-10 minut, a następnie odcedzamy.
Składniki
Składniki:
Składniki na dressing:
Zobowiązania
Bonduelle
Poznaj tureckie meze pełne zdrowego białka i zaskakujące połączeniem delikatnej białej fasoli, kwaśnej cytryny lub sumaku oraz lekko ostrej surowej cebuli. Przygotuj z nami piyaz, czyli sałatkę fasolową, która sprawdzi się zarówno jako przekąska, przystawka, jak i lżejsze, wegetariańskie danie główne.
Krok 1. Cebulę kroimy w piórka, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 5-10 minut, a następnie odcedzamy.
Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Biała Fasola Cannellini „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zup, past, w daniach wegetariańskich i wegańskich.
Piyaz to turecka sałatka z fasolą i jajkiem popularna również w kuchni perskiej i kurdyjskiej. Podaje się ją jako przekąskę, czyli tzw. meze serwowane przed głównym daniem. Głównym składnikiem jest biała fasola – gotowana, ewentualnie z puszki, która stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka i może zastępować mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
W klasycznym przepisie za smak odpowiadają też: surowa cebula (to od niej ta sałatka fasolowa wzięła swoją nazwę), pietruszka oraz przyprawa typowa dla kuchni tego regionu – sumak. Nadaje on lekko kwaśny smak, dlatego można zastąpić go sokiem z cytryny lub octem.
Ciekawą wersję serwuje się w tureckiej prowincji Antalya, gdzie do sałatki z fasolą dodaje się sos tarator z dodatkiem sezamowego tahini. Istnieją również warianty z ciecierzycą lub zieloną soczewicą.
Napisz komentarz