
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Bataty obieramy i za pomocą okrągłej łyżeczki wycinamy kulki lub kroimy w kostkę. Skrapiamy 20 ml oliwy, oprószamy płatkami chili i solą. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200℃. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Bardzo drobno posiekaną cebulę, sok wyciśnięty z ½ pomarańczy, ocet z czerwonego wina oraz 50 ml oliwy mieszamy w niewielkim naczyniu do uzyskania emulsji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Orzechy prażymy na suchej patelni lub podpiekamy w piekarniku, aż lekko się zarumienią.
Soczewicę i buraczki osączamy z zalewy.
Na środku dużego półmiska stawiamy miseczkę na dressing, a wokół niej układamy liście rukoli i szpinaku, tworząc wieniec. Na liście wykładamy upieczone bataty, buraczki, soczewicę i orzechy. Całość lekko skrapiamy dressingiem. Resztę sosu wlewamy do salaterki na środku półmiska.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej