Your browser does not support JavaScript!

Sałatka “świąteczny wieniec” z pieczonym batatem, soczewicą i buraczkami

Składniki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Sałatka “świąteczny wieniec” z pieczonym batatem, soczewicą i buraczkami - Krok 1

Bataty obieramy i za pomocą okrągłej łyżeczki wycinamy kulki lub kroimy w kostkę. Skrapiamy 20 ml oliwy, oprószamy płatkami chili i solą. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200℃. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.

2.

Sałatka “świąteczny wieniec” z pieczonym batatem, soczewicą i buraczkami - Krok 2

Bardzo drobno posiekaną cebulę, sok wyciśnięty z ½ pomarańczy, ocet z czerwonego wina oraz 50 ml oliwy mieszamy w niewielkim naczyniu do uzyskania emulsji. Doprawiamy solą i pieprzem.

3.

Sałatka “świąteczny wieniec” z pieczonym batatem, soczewicą i buraczkami - Krok 3

Orzechy prażymy na suchej patelni lub podpiekamy w piekarniku, aż lekko się zarumienią.

4.

Sałatka “świąteczny wieniec” z pieczonym batatem, soczewicą i buraczkami - Krok 4

Soczewicę i buraczki osączamy z zalewy.

5.

Sałatka “świąteczny wieniec” z pieczonym batatem, soczewicą i buraczkami - Krok 5

Na środku dużego półmiska stawiamy miseczkę na dressing, a wokół niej układamy liście rukoli i szpinaku, tworząc wieniec. Na liście wykładamy upieczone bataty, buraczki, soczewicę i orzechy. Całość lekko skrapiamy dressingiem. Resztę sosu wlewamy do salaterki na środku półmiska.

Smacznego!

Sałatka “świąteczny wieniec” z pieczonym batatem, soczewicą i buraczkami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.