
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Mięso kroimy w podłużne kawałki. Oprószamy je solą, pieprzem. Dodajemy sok z cytryny, kmin rzymski, oregano i chili. Mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania na 30 minut.
Oczyszczone papryki kroimy w podłużne paski. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Natkę pietruszki siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i przesmażamy ze wszystkich stron, aż włókna na mięsie się zamkną.
Dodajemy paprykę, cebulę i czosnek. Smażymy przez około 7 minut, aż papryka delikatnie zmięknie, a mięso będzie usmażone.
Dokładamy natkę pietruszki i kukurydzę złocistą z czerwoną fasolą Bonduelle. Podgrzewamy przez kolejną minutę.
Tortille podgrzewamy na suchej patelni. Kładziemy je na desce. Na środku tortilli nakładamy porcję fajity i zawijamy ją. Fajitas z kurczaka podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej