
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Umyte ziemniaki i marchewkę umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, a następnie studzimy.
Jajko gotujemy na twardo, po czym obieramy ze skorupki.
Ziemniaki i marchewkę obieramy ze skórki. Jajko, ziemniaki, marchewkę kroimy w niedużą kostkę. Oliwki siekamy w plasterki. Do warzyw dodajemy osączony groszek.
Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Sałatkę odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki, a następnie podajemy.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej