
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Bób, ze szczyptą cukru i soli, gotujemy do miękkości. Obieramy z łupin.
Makaron zalewamy gorącą wodą, trzymamy pod przykryciem ok. 10 minut, aż zmięknie.
Do jogurtu dodajemy posiekane ulubione świeże zioła.
Łączymy w misce makaron, bób, młodą marchewkę oraz rzodkiewkę. Sałatkę przed podaniem polewamy sosem.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej