
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Brokuły ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, następnie pokroić w drobniejsze cząstki.
Szynkę pokroić w kostkę, cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę i paprykę pokroić w niedużą kostkę.
Majonez, jogurt, ocet i cukier wrzucić do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i biały pieprz, wymieszać. Sosem polać sałatkę.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej