Your browser does not support JavaScript! Sałatka z brokułami i szynką - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonych Brokułów “Już Przygotowane Na Parze” Bonduelle

  • 150 g szynki

  • 150 g sera cheddar

  • 1 czerwona cebula

  • 1 czerwona papryka

  • 1 ząbek czosnku

  • ⅓ szklanki majonezu

  • ⅓ szklanki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki octu

  • 1 łyżka brązowego cukru

  • ½ łyżeczki białego pieprzu

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)


Przygotowanie

1

Sałatka z brokułami i szynką - Krok 1

Brokuły ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, następnie pokroić w drobniejsze cząstki.

2

Sałatka z brokułami i szynką - Krok 2

Szynkę pokroić w kostkę, cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3

Sałatka z brokułami i szynką - Krok 3

Cebulę i paprykę pokroić w niedużą kostkę.

4

Sałatka z brokułami i szynką - Krok 4

Majonez, jogurt, ocet i cukier wrzucić do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i biały pieprz, wymieszać. Sosem polać sałatkę.

:)

Sałatka z brokułami i szynką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu