
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem. Dodać jajko, zagnieść.
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 1 godzinę.
Gdy ciasto się chłodzi przygotować farsz. Cebulę posiekać, zeszklić na 1 łyżce oleju. Wymieszać z kuminem, cynamonem i papryką.
Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć, aż zmieni kolor.
Następnie dodać passatę, fasolę i rodzynki. Gotować przez 5-7 minut. Wymieszać z natką pietruszki. Odstawić do przestudzenia.
Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm. Wykrawać kółka o średnicy ok. 9 cm. Na każdy placek nałożyć porcję farszu. Mocno zlepić brzegi.
Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15-20 minut w 200°C.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej