Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 op. Soczewicy Porcja na Raz na Twoją Sałatkę Bonduelle 160 g

  • 600 g kolorowych warzyw do grillowania: kolorowe papryki, pieczarki, czerwona cebula, pomidorki koktajlowe, cukinia

  • 70 ml oliwy

  • 30 ml octu winnego

  • 20 g ostrej musztardy

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 1 pęczek bazylii

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Sałatka z grillowanych warzyw i soczewicy - Krok 1

Oczyszczone warzywa kroimy na kawałki. Skrapiamy 35 ml oliwy wymieszanej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Możemy odstawić na 30 minut do zamarynowania, ale nie jest to niezbędne.

2

Sałatka z grillowanych warzyw i soczewicy - Krok 2

Przygotowane warzywa grillujemy z każdej strony, aż zmiękną.

3

Sałatka z grillowanych warzyw i soczewicy - Krok 3

35 ml oliwy, ocet oraz musztardę mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dressing powinien być intensywny.

4

Sałatka z grillowanych warzyw i soczewicy - Krok 4

Dodajemy soczewicę osączoną z zalewy.

5

Sałatka z grillowanych warzyw i soczewicy - Krok 5

Dodajemy zgrillowane warzywa i posypujemy poszarpaną bazylią.

:)

Sałatka z grillowanych warzyw i soczewicy

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu