
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
Oczyszczone warzywa kroimy na kawałki. Skrapiamy 35 ml oliwy wymieszanej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Możemy odstawić na 30 minut do zamarynowania, ale nie jest to niezbędne.
Przygotowane warzywa grillujemy z każdej strony, aż zmiękną.
35 ml oliwy, ocet oraz musztardę mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dressing powinien być intensywny.
Dodajemy soczewicę osączoną z zalewy.
Dodajemy zgrillowane warzywa i posypujemy poszarpaną bazylią.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej