
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Warzywa oczyszczamy i kroimy na kawałki. Połowę pomidorków odkładamy do salsy. Pieczarki zostawiamy w całości lub odcinamy nóżki.
Warzywa nabijamy w dowolnej kolejności na szpadki do szaszłyków. Drewniane szpilki wcześniej namaczamy w zimnej wodzie. Oliwę mieszamy z 1 przyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, szczyptą soli oraz sokiem z połowy limonki. Mieszanką smarujemy szaszłyki.
Odłożone pomidorki i szczypior drobno siekamy. Dodajemy pozostały przeciśnięty ząbek czosnku oraz skórkę otartą z limonki i sok z połowy limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Szaszłyki grillujemy około 10-15 minut, od czasu do czasu obracając na drugą stronę. Podajemy z salsą.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej