
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przełożyć do miski, spulchnić widelcem.
Pomidor i ogórek pokroić w kostkę, marchewki w krążki lub zetrzeć na tarce. Kukurydzę osączyć z zalewy. Szczypiorek posiekać.
Ząbek czosnku zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Kaszę wymieszać z pomidorem, ogórkiem, marchewką, kukurydzą, rukolą i szczypiorkiem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej