
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Marchewkę umieszczamy w naczyniu malaksera i miksujemy na puree.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując, wbijamy jajko, a następnie po łyżce musu marchewkowego. Dalej miksujemy do połączenia składników.
Następnie dodajemy suche produkty: mąkę, płatki owsiane, cynamon i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko chwilę.
Z utworzonej masy formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy.
Umieszczamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
Ciastka pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach. Studzimy na kuchennej kratce.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej