Your browser does not support JavaScript! Owsiane ciasteczka marchewkowe - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka młodej marchewki ekstradrobnej Bonduelle

  • 200 g mąki pszennej

  • 300 g płatków owsianych błyskawicznych

  • 100 g miękkiego masła

  • 1 jajko

  • 50 g cukru trzcinowego

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki cynamonu

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)


Przygotowanie

1

Owsiane ciasteczka marchewkowe - Krok 1

Marchewkę umieszczamy w naczyniu malaksera i miksujemy na puree.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując, wbijamy jajko, a następnie po łyżce musu marchewkowego. Dalej miksujemy do połączenia składników.

Następnie dodajemy suche produkty: mąkę, płatki owsiane, cynamon i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko chwilę.

4

Owsiane ciasteczka marchewkowe - Krok 4

Z utworzonej masy formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy.

5

Owsiane ciasteczka marchewkowe - Krok 5

Umieszczamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.

6

Owsiane ciasteczka marchewkowe - Krok 6

Ciastka pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach. Studzimy na kuchennej kratce.

:)

Owsiane ciasteczka marchewkowe - Krok 7

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu