
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Kuskus umieszczamy w miseczce, dodajemy szczyptę soli. Zalewamy wrzątkiem pół centymetra powyżej powierzchni kaszki. Przykrywamy i odstawiamy na 5-7 minut. Kuskus spulchniamy widelcem.
Makrelę oddzielamy od skóry i ości, dzielimy na mniejsze kawałki.
Do kuskusu dodajemy osączoną czerwoną fasolę, posiekany szczypiorek, makrelę, cebulkę marynowaną, posiekaną drobno czerwoną cebulę i ogórek.
Sałatkę polewamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy i podajemy.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej