
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Mix fasoli osączamy. ⅓ zawartości puszki miksujemy ze śmietaną na gładki mus.
Grzyby podsmażamy na oliwie z czosnkiem przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia, gdy odparuje nadmiar płynu.
Zmiksowaną fasolę ze śmietaną doprawiamy płatkami chili, estragonem oraz solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.
Z ciasta wycinamy koło lub dwa mniejsze. Rozsmarowujemy mus śmietanowy, pozostawiając wolne brzegi. Wykładamy podsmażone grzyby, posypujemy posiekaną dymką oraz pozostałą fasolą. Pieczemy około 20 minut w 200ºC na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy natką.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej