
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Ryż przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Studzimy.
Ogórek i paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Oliwki kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Kabanos kroimy w plasterki. Cebulę drobno siekamy.
W małej miseczce łączymy oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W misce umieszczamy ryż, osączoną fasolę, ogórek, cebulę, paprykę, kabanos, oliwki, szczypiorek. Dodajemy dressing i mieszamy.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej