
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Kuskus umieszczamy w miseczce, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzątkiem na około centymetr ponad poziom kaszy. Przykrywamy talerzykiem na 5 minut, a następnie spulchniamy widelcem.
Ogórek i rzodkiewki kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w piórka, pomidorki na pół. Łososia drobno kroimy.
Łączymy oliwę, sok z cytryny, tymianek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
W misce umieszczamy kuskus, fasolę, cebulkę, pomidory, ogórki, rzodkiewkę, łososia i szpinak. Polewamy dressingiem. Mieszamy.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej