
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Groszek gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą. Szpinak myjemy i podsmażamy na oleju. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku. Szpinak siekamy. Ricottę mieszamy z posiekaną miętą, startym parmezanem oraz solą i pieprzem.
Łączymy groszek, szpinak oraz ricottę z dodatkami.
Pieczarki portobello myjemy i obieramy. Odrywamy nóżki, a łyżeczką pozbywamy się czarnych blaszek. Faszerujemy grzyby. Pieczemy przez 30 minut w 180ºC.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej