Your browser does not support JavaScript! Sałatka z ogórkiem, awokado i kiełkami fasoli mung - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • ½ puszki (90 g) Kiełków fasoli mung Bonduelle

  • 100 g roszponki

  • 2 ogórki gruntowe

  • 1 miękkie awokado

  • 4 łyżki sezamu

  • 4 łyżki oleju sezamowego

  • 2 łyżki octu ryżowego

  • 1 łyżka sosu rybnego lub sosu sojowego

  • 1 łyżka brązowego cukru

  • Garść świeżej kolendry

  • Tabasco (ewentualnie)

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Fasola Mung pochodzi z Azji i jest tam uprawiana od kilku tysięcy lat. Stamtąd rozprzestrzeniła się na sąsiednie rejony Azji, docierając na przełomie IX i X wieku n.e. do Afryki. (więcej)


Przygotowanie

1

Do miski wrzucamy roszponkę. Rwiemy kolendrę w rękach i dorzucamy do roszponki razem z odsączonymi kiełkami fasoli mung.

2

Awokado przekrajamy na pół i za pomocą łyżeczki wydłubujemy miąższ dodając małe porcje bezpośrednio do sałatki.

3

Ogórki kroimy w długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy do sałatki.

4

Przygotowujemy dressing. W szklance mieszamy olej sezamowy, ocet ryżowy, sos rybny (lub jeśli wolimy, można użyć sosu sojowego) , brązowy cukier i ewentualnie tabasco do zaostrzenia smaku. Energicznie mieszamy, aby cukier się rozpuścił.

5

Rozdzielamy sałatkę na dwa głębokie talerze i polewamy każdą połową dressingu. Na koniec sypiemy sezamem.

:)

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu