
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy kurkumę i sól kala namak. Mieszamy.
Tofu rozwałkowujemy. Układamy wałeczek z ziemniaka i rolujemy na folii spożywczej. Ściskamy i schładzamy.
Posiekane czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy przepłukaną kaszę i dolewając stopniowo bulion, gotujemy kremową kaszę lub gęste risotto.
Dodajemy cieciorkę, soczewicę oraz przyprawy. Miksujemy.
Do małej keksówki przekładamy połowę masy warzywnej. Na środku układamy rolkę z tofu i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy około 45-50 minut w 180℃. Kroimy po wystygnięciu.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej