
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i siekamy w drobną kostkę.
Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Orzechy grubo siekamy. Seler osączamy z nadmiaru zalewy i kroimy w mniejsze kawałki.
W misce umieszczamy seler, orzechy, kurczaka, osączoną fasolę, jajka, majonez. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Mieszamy. Przed podaniem sałatkę chłodzimy przez ½ godziny w lodówce.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej