
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Marchewki wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 10 minut. Odcedzamy je na sicie i przelewamy zimną wodą.
Marchewkę miksujemy na gładką pastę w rozdrabniaczu i przekładamy do miski. Dodajemy 50 g mąki razowej, cynamon, cukier i 1 łyżkę jogurtu. Mieszamy. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodajemy więcej jogurtu.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia, a następnie przekładamy na papierowy ręcznik. Placuszki marchewkowe podajemy z dodatkiem świeżych owoców.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej