Your browser does not support JavaScript! Placuszki marchewkowe z cynamonem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 opakowanie Młodej marchewki Bonduelle

  • 1 jajko

  • 50 g mąki razowej

  • 2-3 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • Kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)


Przygotowanie

1

Placuszki marchewkowe z cynamonem - Krok 1

Marchewki wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 10 minut. Odcedzamy je na sicie i przelewamy zimną wodą.

2

Placuszki marchewkowe z cynamonem - Krok 2

Marchewkę miksujemy na gładką pastę w rozdrabniaczu i przekładamy do miski. Dodajemy 50 g mąki razowej, cynamon, cukier i 1 łyżkę jogurtu. Mieszamy. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodajemy więcej jogurtu.

3

Placuszki marchewkowe z cynamonem - Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia, a następnie przekładamy na papierowy ręcznik. Placuszki marchewkowe podajemy z dodatkiem świeżych owoców.

:)

Placuszki marchewkowe z cynamonem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu