
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Przebrany szpinak myjemy, dokładnie osuszamy na ręczniku kuchennym.
Cebulę siekamy w kosteczkę, mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki, czosnek drobno siekamy, odsączone z zalewy pomidory kroimy w mniejsze kawałki.
W małej miseczce łączymy przy pomocy łyżeczki oliwę, sok z cytryny i posiekany czosnek. Powstały dressing doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bagietkę kroimy w skośne kromki. Opiekamy je na suchej patelni, aż lekko się zrumienią i staną chrupiące.
Na talerzu układamy szpinak i odsączoną soczewicę. Posypujemy cebulką, kawałkami suszonych pomidorów i mozzarelli.
Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy z dodatkiem grzanek z bagietki.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej