Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 100 g młodego szpinaku (baby)

  • 1 puszka Soczewicy Gotowane Na parze Bonduelle

  • pół małej czerwonej cebuli

  • 1 opakowanie sera mozzarella (125 g)

  • 4-5 suszonych pomidorów w oliwie

  • 3 łyżki oliwy

  • sok z połowy cytryny

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

  • grzanki z bagietki do podania

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Przebrany szpinak myjemy, dokładnie osuszamy na ręczniku kuchennym.

2

Cebulę siekamy w kosteczkę, mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki, czosnek drobno siekamy, odsączone z zalewy pomidory kroimy w mniejsze kawałki.

3

W małej miseczce łączymy przy pomocy łyżeczki oliwę, sok z cytryny i posiekany czosnek. Powstały dressing doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

Bagietkę kroimy w skośne kromki. Opiekamy je na suchej patelni, aż lekko się zrumienią i staną chrupiące.

Na talerzu układamy szpinak i odsączoną soczewicę. Posypujemy cebulką, kawałkami suszonych pomidorów i mozzarelli.

:)

Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy z dodatkiem grzanek z bagietki.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu