Sałatka z soczewicą i szpinakiem

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 100 g młodego szpinaku (baby)
  • 1 puszka Soczewicy Gotowane Na parze Bonduelle
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 1 opakowanie sera mozzarella (125 g)
  • 4-5 suszonych pomidorów w oliwie
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • grzanki z bagietki do podania

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Przebrany szpinak myjemy, dokładnie osuszamy na ręczniku kuchennym.

Cebulę siekamy w kosteczkę, mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki, czosnek drobno siekamy, odsączone z zalewy pomidory kroimy w mniejsze kawałki.

W małej miseczce łączymy przy pomocy łyżeczki oliwę, sok z cytryny i posiekany czosnek. Powstały dressing doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Bagietkę kroimy w skośne kromki. Opiekamy je na suchej patelni, aż lekko się zrumienią i staną chrupiące.

Na talerzu układamy szpinak i odsączoną soczewicę. Posypujemy cebulką, kawałkami suszonych pomidorów i mozzarelli.

Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy z dodatkiem grzanek z bagietki.

•ᴗ• Zdjęcie Warzywne Inspiracje
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Kawałek limonkowego ciasta z groszkiem

Limonkowe ciasto z groszku bez cukru

Galaretki warzywne

Galaretki warzywne

Krokiety z papryką, cieciorką i bryndzą

Krokiety z papryką, cieciorką i bryndzą

Zobacz więcej takich przepisów