
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem.
Płatki owsiane mielimy drobno. Jedną tabliczkę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej.
W misce umieszczamy wszystkie składniki: rozgniecione banany, osączoną i przepłukaną fasolę, płatki, miód, roztopioną czekoladę, jajka, półtorej łyżeczki cynamonu oraz proszek do pieczenia.
Dokładnie blendujemy masę na muffiny. Formę wykładamy papilotkami lub natłuszczamy olejem. Nakładamy masę. Pieczemy przez 25 minut w 180ºC.
Wyciągamy muffiny z formy. Roztapiamy drugą tabliczkę czekolady i polewamy babeczki. Podajemy posypane resztą cynamonu.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej