Mąkę siekamy ze 150 g zimnego masła. Następnie dodajemy 1 jajko i kwaśną śmietanę. Zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dolewamy 1-2 łyżki zimnej wody. Zawijamy w folię i schładzamy minimum 30 minut w lodówce.
Pieczarki i cebulę siekamy.
Na maśle przesmażamy pieczarki z cebulą i czosnkiem na złoty kolor. Przed końcem smażenia dodajemy osączoną z zalewy i przepłukaną fasolkę i posiekaną szałwię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze chwilę smażymy. Studzimy.
Schłodzone ciasto wałkujemy cienko i kroimy w prostokąty. Na każdym układamy po porcji warzyw i kawałek sera brie. Zawijamy koperty.
Gotowe paszteciki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy około 20 minut w temp. 190℃ na złoty kolor.
Napisz komentarz