
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Mąkę siekamy ze 150 g zimnego masła. Następnie dodajemy 1 jajko i kwaśną śmietanę. Zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dolewamy 1-2 łyżki zimnej wody. Zawijamy w folię i schładzamy minimum 30 minut w lodówce.
Pieczarki i cebulę siekamy.
Na maśle przesmażamy pieczarki z cebulą i czosnkiem na złoty kolor. Przed końcem smażenia dodajemy osączoną z zalewy i przepłukaną fasolkę i posiekaną szałwię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze chwilę smażymy. Studzimy.
Schłodzone ciasto wałkujemy cienko i kroimy w prostokąty. Na każdym układamy po porcji warzyw i kawałek sera brie. Zawijamy koperty.
Gotowe paszteciki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy około 20 minut w temp. 190℃ na złoty kolor.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej