
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
Boczek kroimy w cienkie paseczki, smażymy na suchej patelni przez kilka minut, aż stanie się chrupiący. Odkładamy go na papierowy ręcznik.
W miseczce łączymy oliwę i sok z cytryny. Dodajemy sól, pieprz, połowę drobno posiekanego szczypiorku. Mieszamy.
Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w misce. Dodajemy kukurydzę, boczek, cebulkę marynowaną i resztę szczypiorku. Polewamy dressingiem, mieszamy. Przed podaniem sałatkę odstawiamy na ½ godziny do lodówki.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej