Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Sałatka z ziemniaków, kukurydzy i boczku - Krok 1

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.

2

Sałatka z ziemniaków, kukurydzy i boczku - Krok 2

Boczek kroimy w cienkie paseczki, smażymy na suchej patelni przez kilka minut, aż stanie się chrupiący. Odkładamy go na papierowy ręcznik.

3

Sałatka z ziemniaków, kukurydzy i boczku - Krok 3

W miseczce łączymy oliwę i sok z cytryny. Dodajemy sól, pieprz, połowę drobno posiekanego szczypiorku. Mieszamy.

4

Sałatka z ziemniaków, kukurydzy i boczku - Krok 4

Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w misce. Dodajemy kukurydzę, boczek, cebulkę marynowaną i resztę szczypiorku. Polewamy dressingiem, mieszamy. Przed podaniem sałatkę odstawiamy na ½ godziny do lodówki.

:)

Sałatka z ziemniaków, kukurydzy i boczku

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu