
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i umieszczamy w garnku. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i lekko studzimy.
Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Wsypujemy do małej miseczki, zalewamy octem i odstawiamy na 15 minut.
Oddzielamy mięso makreli od kręgosłupa i ości. Dzielimy je na mniejsze kawałki.
Przestudzone ziemniaki kroimy w plastry.
Musztardę łączymy z oliwą. Dodajemy odlany z cebuli ocet oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy łyżeczką do połączenia.
W misce umieszczamy ziemniaki, makrelę, cebulkę, osączoną czerwoną fasolę i fasolkę szparagową. Polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę warto schłodzić pół godziny w lodówce.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej