
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy.
Cebulę siekamy w piórka, ser w kostkę, jajka kroimy na cztery części.
Składniki dressingu łączymy z miseczce.
Na talerz nakładamy roszponkę, jajka, cebulkę, 6 łyżek buraczków, fetę. Polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej