Your browser does not support JavaScript! Placki z fasolką po bretońsku - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Placki z fasolką po bretońsku - Krok 1

Ziemniaki obieramy. Cebulkę drobno siekamy.

2

Placki z fasolką po bretońsku - Krok 2

Ziemniaki miksujemy na papkę w malakserze i przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, jajko, sól i pieprz do smaku. Wsypujemy łyżkę mąki. Mieszamy. Jeśli masa ziemniaczana będzie zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze troszkę mąki.

3

Placki z fasolką po bretońsku - Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje placków. Smażymy z obu stron na złoto.

4

Placki z fasolką po bretońsku - Krok 4

Fasolkę po bretońsku podgrzewamy w garnku. Placki ziemniaczane podajemy polane gorącą fasolką.

:)

Placki z fasolką po bretońsku

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu