
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Ziemniaki obieramy. Cebulkę drobno siekamy.
Ziemniaki miksujemy na papkę w malakserze i przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, jajko, sól i pieprz do smaku. Wsypujemy łyżkę mąki. Mieszamy. Jeśli masa ziemniaczana będzie zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze troszkę mąki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje placków. Smażymy z obu stron na złoto.
Fasolkę po bretońsku podgrzewamy w garnku. Placki ziemniaczane podajemy polane gorącą fasolką.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej