
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Mięso pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do gyrosa. Podsmażyć na oleju. Do piersi z kurczaka dodać pokrojone w kostkę paprykę i cebulę, smażyć jeszcze chwilę.
Do miski dodać smażoną pierś z kurczaka, paprykę, cebulę, startą mozzarellę i kukurydzę złocistą z chili. Wymieszać składniki.
Ciasto francuskie podzielić na 15 kwadratów. Przygotowany farsz wyłożyć na ciasto. Ciasto składać, tworząc trójkąty. Docisnąć boki widelcem. Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 12 minut, aż się zarumienią.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej