
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Cebulę i czosnek drobno koimy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy mięso i smażymy ok. 10 min.
Kroimy papryczkę chili, czyszcząc ją wcześniej i wydłubując z niej ziarna. Dodajemy do usmażonego mięsa.
Kroimy bagietkę, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami.
Podpiekamy w 180 st. C przez ok 10 min, aż grzanki się zrumienią.
Do mięsa dodajemy meksykańskie chili con carne. Doprawiamy kminem, solą i pieprzem. Dusimy ok 10 min.
Gotowe chili podajemy z chrupiącymi grzankami.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej