Składniki

  • 200 g Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 250 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 150 g sera cheddar
  • 50 g zimnego masła
  • 125 ml mleka
  • 30 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Serowe scones z kukurydzą - Składniki

Serowe scones z kukurydzą - Krok 1

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i tymianek. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieramy je w palcach tak, aby jego drobinki wciąż były widoczne, a ciasto przypominało kruszonkę. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.

Serowe scones z kukurydzą - Krok 2

Dodajemy 3/4 startego sera i całą kukurydzę, mleko i sok z cytryny. Mieszamy łopatką lub drewnianą łyżką do połączenia się składników w kleiste ciasto. Scones nie lubią długiego i energicznego wyrabiania.

Serowe scones z kukurydzą - Krok 3

Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 8 równych części.

Serowe scones z kukurydzą - Krok 4

Formujemy 8 niewielkich bułeczek, smarujemy je mlekiem i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy około 10-12 minut w 180ºC na złoty kolor. Najlepiej smakują lekko ciepłe, w dniu przygotowania.

Serowe scones z kukurydzą

•ᴗ• Serowe scones z kukurydzą
http://Puszka%20konserwowej%20kukurydzy%20złocistej%20marki%20Bonduelle,%20bez%20dodatku%20cukru%20i%20GMO.

Kukurydza Złocista Bez Pozostałości Pestycydów

Kukurydza Złocista Bonduelle to naturalnie słodka (bez dodatku cukru) kukurydza o chrupiących, soczystych ziarnach w intensywnym żółtym kolorze. Kukurydza Bonduelle to idealny dodatek do zielonej sałaty, faszerowanej papryki, kuchni meksykańskiej czy zup, ale świetnie smakuje też sama, najlepiej z masłem i solą na ciepło.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka z jajkiem na twardo i zielonym groszkiem, podana na białym talerzu z widelcem, idealna na lekki i zdrowy posiłek.

Prosta sałatka z groszku, sałaty i jajek

Chrupiące trójkątne sakiewki z ciasta filo posypane czarnuszką, serwowane na rustykalnym talerzu, idealne jako przekąska czy dodatek do zupy.

Pierożki z kurczakiem i kukurydzą

Sałatka

Sałatka “3 strączki”

Zobacz więcej takich przepisów