W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i tymianek. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieramy je w palcach tak, aby jego drobinki wciąż były widoczne, a ciasto przypominało kruszonkę. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
Dodajemy 3/4 startego sera i całą kukurydzę, mleko i sok z cytryny. Mieszamy łopatką lub drewnianą łyżką do połączenia się składników w kleiste ciasto. Scones nie lubią długiego i energicznego wyrabiania.
Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 8 równych części.
Formujemy 8 niewielkich bułeczek, smarujemy je mlekiem i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy około 10-12 minut w 180ºC na złoty kolor. Najlepiej smakują lekko ciepłe, w dniu przygotowania.
Napisz komentarz