
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i tymianek. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieramy je w palcach tak, aby jego drobinki wciąż były widoczne, a ciasto przypominało kruszonkę. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
Dodajemy 3/4 startego sera i całą kukurydzę, mleko i sok z cytryny. Mieszamy łopatką lub drewnianą łyżką do połączenia się składników w kleiste ciasto. Scones nie lubią długiego i energicznego wyrabiania.
Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 8 równych części.
Formujemy 8 niewielkich bułeczek, smarujemy je mlekiem i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy około 10-12 minut w 180ºC na złoty kolor. Najlepiej smakują lekko ciepłe, w dniu przygotowania.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej