
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Cebulkę kroimy w piórka. Pomidorki myjemy, kroimy na pół.
Batat obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą, polewamy 2-3 łyżeczkami oleju, mieszamy. Pieczemy w temp. 200°C przez 20-30 minut. W trakcie kilka razy mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Odmierzamy 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny. Dodajemy oregano, sól, pieprz. Mieszamy łyżeczką do połączenia.
Do sałaty dodajemy upieczone bataty, osączoną ciecierzycę, soczewicę, posiekaną cebulkę, pokruszony ser feta. Polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Nakładamy na talerze i podajemy.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej