
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- trudne
Oczyszczone mięso kroimy w drobną kostkę. Dymkę z cebulką oraz czosnek drobno siekamy. Paprykę kroimy w niedużą kostkę.
W misce umieszczamy pokrojone mięso, paprykę, czosnek, cebulkę ze szczypiorem, odsączoną kukurydzę, słodką paprykę, bazylię, cayenne. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut. Następnie stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną, która ma na celu związanie masy.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Łyżką nakładamy porcje ciasta, delikatnie spłaszczamy spodem łyżki, formując placuszki. Smażymy na niedużym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż mięso przestanie być surowe w środku, a kotleciki ładnie się zrumienią na zewnątrz.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej