
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Czerwoną fasolę rozgniatamy na drobniejsze części, dodajemy do niej jajko oraz łyżkę mąki kukurydzianej. Mieszamy aż powstanie gładka masa.
Następnie formujemy płaskie placki przypominające kotlety mielone i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Kiedy staną się rumiane z jednej i drugiej strony przekładamy do bułeczek, dodajemy bazylię, krążki cebuli i pomidora.
Całość możemy zapiec około 5 minut w piekarniku, aby burgery podać na ciepło.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej