
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Szpinak podgrzewamy na suchej patelni, a gdy się rozmrozi, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na płat ciasta francuskiego wykładamy plastry szynki.
Na szynce rozkładamy szpinak i posypujemy obficie startym serem.
Rolujemy dość luźno. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 220℃ (góra-dół) przez około 15-20 minut.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej