Składniki

  • 1 puszka Meksykańskiego chili sin carne Bonduelle 425 ml
  • 3-4 duże tortille
  • 3 pomidory
  • 1-2 papryczki chili (zależnie od preferowanej ostrości)
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g mielonej wołowiny
  • 3/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3-4 gałązki oregano lub 1 łyżeczka suszonego
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Dodatkowo do podania (opcjonalnie):

  • Awokado
  • Śmietana
  • Listki kolendry

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Składniki do przygotowania meksykańskich tacos: mięso mielone, tortille, pomidory, awokado, cebula, czosnek, papryczki, przyprawy, kolendra i groszek z puszki.

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 1

Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Chili posiekać.

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 2

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Zeszklić cebulę razem z chili. Dorzucić mięso i czosnek. Smażyć razem około 7 minut.

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 3

Dodać pomidory i puszkę meksykańskiego chili. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc i gotować kolejne 5 minut.

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 4

Doprawić do smaku przyprawami. Dodać listki oregano. Odstawić na bok.

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 5

Z tortilli wykrawać kółka o średnicy 10-11 cm. Wyłożyć nimi formę do muffinek.

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 6

Farsz nałożyć do przygotowanych tortilli. Zapiekać 10-15 minut w 180°C.

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli

•ᴗ• Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli
http://Puszka%20meksykańskiego%20chili%20sin%20carne%20marki%20Bonduelle,%20szybki%20składnik%20do%20rozgrzewających%20przepisów.

Meksykańskie Chili Sin Carne

Meksykańskie chili sin carne to idealne rozwiązanie, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad lub gdy potrzebujesz szybkiego rozwiązania na danie na wyjazd. Chrupiąca fasola i słodka kukurydza w unikalnym sosie, do których wystarczy dodać ryż lub makaron, ewentualnie ulubione mięso, a zyskujesz pełnowartościowy, pyszny, niecodzienny posiłek gotowy w zaledwie chwilę.

Komentarze 2

  • Kasia
    19 stycznia 2022 o 14:52

    Chilli sin carne – czyli wersja wegetariańska w w przepisie mięso….

    • Warzywne Inspiracje
      19 stycznia 2022 o 14:57

      Kasiu, Chili sin carne to nasz produkt w 100% roślinny, ale można go używać również jako dodatku do dań mięsnych. Ten przepis wyjdzie równie pyszny, jeśli zamienisz mięso np. na porcję soczewicy. Polecamy serdecznie!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka w szklanym naczyniu z dressingiem musztardowym, podana na drewnianej desce do krojenia.

Sałatka z jabłkiem i kiełkami fasoli Mung

Chłodnik z zielonego groszku - Krok 5

Chłodnik z zielonego groszku

Czekoladowe brownie z malinami i kawałkami czekolady, podane na papierze do pieczenia.

Brownie z czerwonej fasoli z malinami

Zobacz więcej takich przepisów