Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Chili posiekać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Zeszklić cebulę razem z chili. Dorzucić mięso i czosnek. Smażyć razem około 7 minut.
Dodać pomidory i puszkę meksykańskiego chili. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc i gotować kolejne 5 minut.
Doprawić do smaku przyprawami. Dodać listki oregano. Odstawić na bok.
Z tortilli wykrawać kółka o średnicy 10-11 cm. Wyłożyć nimi formę do muffinek.
Farsz nałożyć do przygotowanych tortilli. Zapiekać 10-15 minut w 180°C.
Chilli sin carne – czyli wersja wegetariańska w w przepisie mięso….
Kasiu, Chili sin carne to nasz produkt w 100% roślinny, ale można go używać również jako dodatku do dań mięsnych. Ten przepis wyjdzie równie pyszny, jeśli zamienisz mięso np. na porcję soczewicy. Polecamy serdecznie!