
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Chili posiekać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Zeszklić cebulę razem z chili. Dorzucić mięso i czosnek. Smażyć razem około 7 minut.
Dodać pomidory i puszkę meksykańskiego chili. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc i gotować kolejne 5 minut.
Doprawić do smaku przyprawami. Dodać listki oregano. Odstawić na bok.
Z tortilli wykrawać kółka o średnicy 10-11 cm. Wyłożyć nimi formę do muffinek.
Farsz nałożyć do przygotowanych tortilli. Zapiekać 10-15 minut w 180°C.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
Chilli sin carne – czyli wersja wegetariańska w w przepisie mięso….
Kasiu, Chili sin carne to nasz produkt w 100% roślinny, ale można go używać również jako dodatku do dań mięsnych. Ten przepis wyjdzie równie pyszny, jeśli zamienisz mięso np. na porcję soczewicy. Polecamy serdecznie!