Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Meksykańskiego chili sin carne Bonduelle 425 ml

  • 3-4 duże tortille

  • 3 pomidory

  • 1-2 papryczki chili (zależnie od preferowanej ostrości)

  • 1 biała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 350 g mielonej wołowiny

  • 3/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

  • 3-4 gałązki oregano lub 1 łyżeczka suszonego

  • Sól i pieprz

  • Olej do smażenia

Dodatkowo do podania (opcjonalnie):

  • Awokado

  • Śmietana

  • Listki kolendry

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 1

Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Chili posiekać.

2

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 2

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Zeszklić cebulę razem z chili. Dorzucić mięso i czosnek. Smażyć razem około 7 minut.

3

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 3

Dodać pomidory i puszkę meksykańskiego chili. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc i gotować kolejne 5 minut.

4

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 4

Doprawić do smaku przyprawami. Dodać listki oregano. Odstawić na bok.

5

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 5

Z tortilli wykrawać kółka o średnicy 10-11 cm. Wyłożyć nimi formę do muffinek.

6

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 6

Farsz nałożyć do przygotowanych tortilli. Zapiekać 10-15 minut w 180°C.

:)

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Komentarze

  • Kasia
    19 stycznia 2022 o 14:52

    Chilli sin carne – czyli wersja wegetariańska w w przepisie mięso….

    • Warzywne Inspiracje
      19 stycznia 2022 o 14:57

      Kasiu, Chili sin carne to nasz produkt w 100% roślinny, ale można go używać również jako dodatku do dań mięsnych. Ten przepis wyjdzie równie pyszny, jeśli zamienisz mięso np. na porcję soczewicy. Polecamy serdecznie!

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu