
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Drobno posiekaną cebulę przesmażamy na oliwie na złoty kolor.
Z kiełbasy odrywamy małe kawałki bez osłonki i przesmażamy.
Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do kiełbasy i przesmażamy razem 2-3 minuty, starając się nie mieszać.
Dodajemy obie fasole. Podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wbijamy jajka i smażymy pod przykryciem ok. 2 minut, do ścięcia się białka. Przed podaniem posypujemy natką.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej