
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Mleko mieszamy z sokiem z cytryny. W blenderze kielichowym miksujemy rozmrożony szpinak, mleko z cytryną, jajko i cukier blendujemy na gładką masę. W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy łopatką. Na koniec dodajemy większą część borówek i olej. Delikatnie mieszamy.
Na patelni z powłoką nieprzywieralną smażymy placki bez dodatku tłuszczu. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się dziurki, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy.
W wysokim naczyniu miksujemy ricottę przez około minutę. Gdy stanie się puszysta, dodajemy jogurt i bardzo delikatnie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać niewielką ilość cukru.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej