
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Kromkę pieczywa podpiekamy w opiekaczu. Chrupkie, rumiane pieczywo nacieramy czosnkiem.
Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie podsmażamy na oliwie.
Jajka smażymy na patelni do momentu, aż zetnie się białko i kładziemy na podpieczone pieczywo. Następnie nakładamy podsmażony szpinak, mozzarellę i fasolkę szparagową.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 5-8 min., aby całość się zapiekła.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej