
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- trudne
Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i masło. Najpierw całość siekamy nożem, by masło było w małych kawałkach, a następnie dodajemy żółtko i wodę i zagniatamy aż będzie gładkie. Chowamy do lodówki na godzinę.
Na formie do tarty lub małych formach na tartletki wykładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut z obciążeniem (na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy np. suchą fasolę lub groch ceramiczny do pieczenia). Po 15 minutach zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut.
Na podpieczone ciasto wykładamy zblendowaną masę z czerwonej fasoli i tahini i całość pieczemy jeszcze 15 minut.
Gotowe tarty podajemy posypane świeżym, posiekanym koperkiem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej