Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i masło. Najpierw całość siekamy nożem, by masło było w małych kawałkach, a następnie dodajemy żółtko i wodę i zagniatamy aż będzie gładkie. Chowamy do lodówki na godzinę.

Na formie do tarty lub małych formach na tartletki wykładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut z obciążeniem (na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy np. suchą fasolę lub groch ceramiczny do pieczenia). Po 15 minutach zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut.

Na podpieczone ciasto wykładamy zblendowaną masę z czerwonej fasoli i tahini i całość pieczemy jeszcze 15 minut.

Gotowe tarty podajemy posypane świeżym, posiekanym koperkiem.

:)

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Łukasz

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu