
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- łatwe
Sos sojowy mieszamy z połową octu winnego i 1 łyżką cukru. Dodajemy ugotowane na twardo i obrane jajka. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę, od czasu do czasu odwracając na drugą stronę.
Resztę octu winnego, pozostały cukier, musztardę oraz sól i pieprz mieszamy w małym słoiczku. Dodajemy oliwę, zakręcamy słoik i potrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy.
Zamarynowane jajka wyjmujemy z zalewy sojowej. Kroimy na połówki lub ćwiartki.
Plastry szynki smażymy na patelni na chrupko. Następnie kroimy lub łamiemy na kawałki.
Umyty i osuszony szpinak mieszamy z osączoną z zalewy kukurydzą i pokrojoną w cienkie piórka cebulą. Skrapiamy przygotowanym dressingiem i przekładamy na półmisek. Na górze układamy marynowane jajka, posypujemy koperkiem i usmażoną szynką.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej