Your browser does not support JavaScript! Sałatka ze szpinaku z kukurydzą złocistą z chili z jajkami marynowanymi w sosie sojowym - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy złocistej z chili Bonduelle 212 ml

  • 120 ml jasnego sosu sojowego

  • 100 g czerwonej cebuli (ok. 1 średnia cebula)

  • 75 ml octu winnego

  • 70 ml oliwy EV

  • 50 g szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej wędliny w plastrach)

  • 50 g świeżego szpinaku baby

  • 25 g cukru

  • 25 g musztardy dijon

  • 4 jajka

  • Pęczek koperku

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Sałatka ze szpinaku z kukurydzą złocistą z chili z jajkami marynowanymi w sosie sojowym - Krok 1

Sos sojowy mieszamy z połową octu winnego i 1 łyżką cukru. Dodajemy ugotowane na twardo i obrane jajka. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę, od czasu do czasu odwracając na drugą stronę.

2

Sałatka ze szpinaku z kukurydzą złocistą z chili z jajkami marynowanymi w sosie sojowym - Krok 2

Resztę octu winnego, pozostały cukier, musztardę oraz sól i pieprz mieszamy w małym słoiczku. Dodajemy oliwę, zakręcamy słoik i potrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy.

3

Sałatka ze szpinaku z kukurydzą złocistą z chili z jajkami marynowanymi w sosie sojowym - Krok 3

Zamarynowane jajka wyjmujemy z zalewy sojowej. Kroimy na połówki lub ćwiartki.

4

Sałatka ze szpinaku z kukurydzą złocistą z chili z jajkami marynowanymi w sosie sojowym - Krok 4

Plastry szynki smażymy na patelni na chrupko. Następnie kroimy lub łamiemy na kawałki.

5

Sałatka ze szpinaku z kukurydzą złocistą z chili z jajkami marynowanymi w sosie sojowym - Krok 5

Umyty i osuszony szpinak mieszamy z osączoną z zalewy kukurydzą i pokrojoną w cienkie piórka cebulą. Skrapiamy przygotowanym dressingiem i przekładamy na półmisek. Na górze układamy marynowane jajka, posypujemy koperkiem i usmażoną szynką.

:)

Sałatka ze szpinaku z kukurydzą złocistą z chili z jajkami marynowanymi w sosie sojowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu