Sos sojowy mieszamy z połową octu winnego i 1 łyżką cukru. Dodajemy ugotowane na twardo i obrane jajka. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę, od czasu do czasu odwracając na drugą stronę.
Resztę octu winnego, pozostały cukier, musztardę oraz sól i pieprz mieszamy w małym słoiczku. Dodajemy oliwę, zakręcamy słoik i potrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy.
Zamarynowane jajka wyjmujemy z zalewy sojowej. Kroimy na połówki lub ćwiartki.
Plastry szynki smażymy na patelni na chrupko. Następnie kroimy lub łamiemy na kawałki.
Umyty i osuszony szpinak mieszamy z osączoną z zalewy kukurydzą i pokrojoną w cienkie piórka cebulą. Skrapiamy przygotowanym dressingiem i przekładamy na półmisek. Na górze układamy marynowane jajka, posypujemy koperkiem i usmażoną szynką.
Napisz komentarz