Your browser does not support JavaScript! Tarta z marchewki ze śliwkami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Ciasto:

  • 90 g masła

  • 60 g cukru pudru

  • 40 g mąki migdałowej

  • 180 g mąki pszennej typ 500

  • 2 żółtka

Krem migdałowy:

  • 100 g mąki migdałowej

  • 100 g masła migdałowego

  • 100 g cukru brązowego

  • szczypta cynamonu

Nadzienie:

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

Zagniatamy ciasto: wszystkie składniki ciasta wyrabiamy dokładnie na stolnicy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto rozkładamy w okrągłej tortownicy (średnica 24 cm) i odstawiamy do zamrażarki na 10 minut. Następnie pieczemy w piekarniku w temp 1800C przez 12 minut.

Przygotowujemy krem migdałowy:: wszystkie składniki na krem mieszamy do uzyskania jednolitej masy i przekładamy na upieczony spód ciasta. Ponownie wkładamy całość do piekarnika i pieczemy przez kolejne 4 minuty w temperaturze 1800C.

Śliwki pozbawiamy pestek i karmelizujemy na maśle klarowanym z odrobiną cynamonu i goździków. Następnie wykładamy je na upieczoną masę. Ryż w 100% z marchewki karmelizujemy z miodem, dodajemy białka i wylewamy na masę, pieczemy przez 2 minuty w temperaturze 1800C.

Przygotowaną tartę studzimy, kroimy na porcje, posypujemy kawałkami orzechów i podajemy ze śmietaną.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Szef Kuchni Sebastian Cichy

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu