Your browser does not support JavaScript! Tartaletki z marchewkami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 200 g mrożonej Młodej marchewki Bonduelle

  • 220 g ciasta francuskiego

  • 200 g kremowego serka

  • 35 g prażonych orzechów pekan lub włoskich

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mleka

  • Kilka gałązek tymianku (plus dodatkowo do dekoracji)

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)


Przygotowanie

1

Tartaletki z marchewkami - Krok 1

Marchewki zalać wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować na minimalnej mocy 3 minuty, odcedzić. Grubsze przekroić na połówki.

2

Tartaletki z marchewkami - Krok 2

Orzechy posiekać, wymieszać z serkiem i listkami tymianku. Doprawić solą i pieprzem.

3

Tartaletki z marchewkami - Krok 3

Ciasto pokroić na 12 kawałków o wymiarach mniej więcej 8×8 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego kawałka rozsmarować porcję serka i ułożyć marchewki.

4

Tartaletki z marchewkami - Krok 4

Jajko roztrzepać z mlekiem. Mieszanką posmarować brzegi ciastek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min. w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno.

:)

Tartaletki z marchewkami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu