
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Marchewki zalać wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować na minimalnej mocy 3 minuty, odcedzić. Grubsze przekroić na połówki.
Orzechy posiekać, wymieszać z serkiem i listkami tymianku. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto pokroić na 12 kawałków o wymiarach mniej więcej 8×8 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego kawałka rozsmarować porcję serka i ułożyć marchewki.
Jajko roztrzepać z mlekiem. Mieszanką posmarować brzegi ciastek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min. w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej