
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Cebulę kroimy w cienkie piórka. Czosnek siekamy.
Na oliwie szklimy czosnek i cebulę. Dodajemy tymianek oraz ziele angielskie i liść laurowy.
Dodajemy grzyby i smażymy na złoty kolor. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podsmażone grzyby przekładamy do miseczki. Na tę samą patelnię wykładamy buraczki. Doprawiamy miodem, octem balsamicznym oraz solą i pieprzem. Karmelizujemy.
Gdy buraczki są już podsmażone, mieszamy je razem z grzybami i podajemy na ciepło.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej