Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 200 g grzybów leśnych np podgrzybków

  • 70 g cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • gałązka tymianku

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 10 g miodu

  • 15 ml octu balsamicznego

  • sól

  • pieprz

  • 50 ml oliwy extra vergine

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Sałatka z buraków z grzybami na ciepło - Krok 1

Cebulę kroimy w cienkie piórka. Czosnek siekamy.

2

Sałatka z buraków z grzybami na ciepło - Krok 2

Na oliwie szklimy czosnek i cebulę. Dodajemy tymianek oraz ziele angielskie i liść laurowy.

3

Sałatka z buraków z grzybami na ciepło - Krok 3

Dodajemy grzyby i smażymy na złoty kolor. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4

Sałatka z buraków z grzybami na ciepło - Krok 4

Podsmażone grzyby przekładamy do miseczki. Na tę samą patelnię wykładamy buraczki. Doprawiamy miodem, octem balsamicznym oraz solą i pieprzem. Karmelizujemy.

5

Sałatka z buraków z grzybami na ciepło - Krok 5

Gdy buraczki są już podsmażone, mieszamy je razem z grzybami i podajemy na ciepło.

:)

Sałatka z buraków z grzybami na ciepło

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu