
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- trudne
Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy rozgniecionym czosnkiem, a następie musztardą. Ciasto dzielimy na 9 równych długich pasów. Każdy z nich skręcamy tak, aby część z musztardą była w środku i formujemy wark0cze.
Do warkoczy dodajemy czerwoną fasolę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubą solą.
Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej