
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Fasolkę dodajemy do przecieru pomidorowego, dodajemy cukier, ocet i dosalamy. Mocno doprawiamy pieprzem. Utrzymujemy fasolkę w cieple.
Układamy boczek na suchej patelni i smażymy, aż zbrązowieje z dwóch stron. Tłuszcz jest zbędny, wytopi się sam.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Kroimy pieczarki na pół i smażymy, aż lekko zbrązowieją.
Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i smażymy jajka sadzone.
Wszystko układamy na talerzu. Na środku układamy porcję fasolki.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej