
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- średnie
Czosnek obieramy i rozgniatamy bokiem noża. Umieszczamy go w moździerzu i ucieramy ze szczyptą soli na pastę. Cebulę siekamy w piórka.
Kolejno dodajemy nasiona słonecznika i dalej ucieramy. Dokładamy listki bazylii, rozcieramy je z resztą składników. Wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy 2 łyżki startego sera. Ucieramy do powstania pasty. W razie potrzeby dolewamy więcej oliwy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Smażymy przez 3-4 minuty.
Dokładamy mrożonkę Italian mix. Smażymy przez około 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy je solą do smaku.
Dodajemy pesto, mieszamy. Podgrzewamy przez 2 minuty.
Warzywa nakładamy na talerze i podajemy. Najlepiej serwować je jako dodatek do dania głównego.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej